Welcome To Gallery Burdah Bicara Hamba (Mohd Sabri Mohd Yunus)

Enter your email address:

Delivered by sabriyunus






Heee..Makhraj tu kena betulkan caro tallqi musyafahah le....





Apa khabar anda hari ini? Alhamdulillah,selepas subuh tadi, ambo(hamba@aku)saja buka laptop, tengah-tengah explore isi dalam laptop tu,nampakla file ceramah tok guru nik aziz. Apa lagi,rasa macam dah lama tak dengar suara dan nasihat dari tok guru ni, maka ambo pun isilah masa pagi ni dengan pengisian ceramah dari tok guru tajuknya tentang “taat setia kepada sahabat”..Kali ni saya bukanlah nak berkongsi mengenai ceramah tersebut, tetapi nak bercerita tentang loghat Klate. Bilamana dengar tok guru cakap guna loghat Klate, terasa sedikit lucu dan malu kerana ada sesetengah loghat tu sangat pekat dan saya tidak paham.haha..Jadi, pagi ni,untuk mengembalikan kembali ingatan ambo terhadap loghat Klate, ambo telah listkan beberapa perkataan untuk ambo kongsikan dengan anda semua sebagai rujukan dan ingatan kita bersama.hehe..

le' ik = liat

napa siro = penampar sulong?

bertih = chickenpox

retok = jambatan

set'to = manggis

keto galo = traktor

tino garik = bitchy woman, perempuan jalang

soyoK = koyaK

tok cekak = tidak laraT,LetiH

punoH ranoH = rosaK segala-galanya

setaL = settle, selesaikaN

kupiT hapaH = sangat kedekuT

koya = perasan

pitiH = duiT

ngeceH = pemetiK api

luga = mual

kenalir = berdebar2

semey = osman (nama orang)

pughah = comot

jenab = zainab

berat muuu = terukla ko ni

cedong = cucuk pokok padi

BEKWOH = Kenduri

ayat : esok demo jange lupo maghi ghumoh kawe, kawe buak BEKWOH tu

JONGKAKO - Tukang hidang masa kenduri

ayat : mano JONGKAKO ni, gula abih doh ni

TOK POK - Tidak cukup masak/tidak cerdik

ayat 1 : Ubi ni puah kawe ghebuh tok pok lagi la wehhhh

TOK SEGUNG - Tidak sebulu

BOK = Buku

KALE = Pensil (arab = kalam)

PENG = Pen

PISA = Pisau

PAGHE = Parang

TUKO = Tukul

BEDO'OH = Over acting

GUANO = Macam mana

SE RIAL = RM 1.00

DUA YA = RM 2.00

TIGO YA = RM 3.00

PAT YA = RM 4.00

LIMO YA = RM 5.00

Dan begitulah seterusnya 6 ..7 ++ YA

BUDU - Sos Bilis

nyetok= dalam erti kata fizikal adalah cramp. contoh:nyetok kaki. kaki cramp la tu.nyetok urat. sakit urat la tu. tetapi dari makna mental, nyetok juga membawa maksud merajuk/tidak puas ati. contoh:"aku tegur skali, nyetok.tegur sekali nyetok. dia ni aku jek mampuh key baru tahu".terjemahan :"aku tegur sikit dah merajuk. aku terajang kan baru kau tahu nanti).

kok sir/sey=hmm, tidak tau nak translate yang ni.

ngabey= mengarut..hmm kat sini kalu ditambah dengan 'ngabey kok sir/sey' pun boleh.membawa makna yang hampir sama ttp ditambah sedikit ke'extreme'mannya.

tubek= keluar

rama'=ramai

tiok = ketiak

manis = manih leting

tawar = tawa hebe

masam = mase pughik

hitam = hite lege

co'nar = belok

dok ca'ro = tidak hirau

guste = undur belakang

skil = pembaris

co'keh = cungkil

legu = campur

pehe = faham

hi'de = hidang

so = satu

pat = empat

ne = enam

ne las = enam belas

wo uloh = dua puluh

tigo amah = RM 1.50

samah = RM 0.50

si'yar = RM 1.00

keto = kereta

keto sodok = kereta jentolak

keto keh = kereta pengaut

woh se'to = buah manggis

dok berambak = kejar-mengejar

woh sawo nilo = buah ciku

gong = tolol

kutir = cubit

gho'be = karut

tok ca'ro = tidak kisah

guste' = reverse

pehe = faham

ambat = halau

pekdoh = faedah

meh = mari / ikut CTH : "meh sini" (mari sini) / "Meh smeta" (mari sebentar)

smeta = sekejap

gapo = ape

te' = pukul

baloh = bergaduh

supik = plastik

bekah = bekas

tohok = buang

gak (selalunya digunakan apabila seseorang tu tengah marah/malas nk layan/EMO).Contoh : Gapo gak...Bukok gak...(Mengikut kesesuaian)

Jerung Dinding - Bahagian tepi dinding atau bucu dinding(camtu la lbih Kurang)

Kha`ko dinding - Kerangka dinding(

ngulo= mengular

bekeng=garang

ngayat=ngorat/mengayat

ngoya=berkhayal

me'mmo=lembik (digunakan untuk buah)

Aku=Kawe

Dia = Demo

Mereka =sek sek mu/sek sek demo/sek sek kawe

toho = tidak dalam

seme = malu

ngukah = panjat

kelih = lihat

kekoh = gigit

tuo bako = sangat tua

bako = keturunan

pe’el = perangai

we = bagi

kekong = dukung dari belakang

sero = terasa

acu cubo try test = rasa( ayat panjang tp maksud sama)

lakoh = langkah

come lote = sangat cantik

takuk = sambung

nurun = ikut siapa (nurun sapo)

ghobek sireh = penumbuk sirik

kucar lana@ kube lembe = bersepah-sepah

agah = sombong

meto = keras kepala, tidak dengar nasihat

kerah keng = suka lawan cakap

jek = terajang

chocoh = jolok @ nyalakan

gohek = cuba

pekong = lontar

Kelecak – Terpelanting

Kube lana = Bersepah

Tok kokse = Letak merata-rata

dok ca'ro = tidak hirau

Nakuk Paik - Penakut Yang Amat Tinggi

Lonjong - Tinggi Sangat

Masing Pekkok - Teramat Masin

Nipih Nayyang - Sangat Nipis

Maknga - Cuai

Babei - Degil (Tidak Tau Nak Eja Camne)

Jabir / Supek - Plastic Bag

Koghok - Tengkorak

Kehek - Muntahkan Semula

Puahsang - Boring

Meppeh - Tidak Larat

Kepeh Blepeng - Sangat Kempis

kerit tupa=kena gigit tupai

agah=sombong

gere=wakaf kayu

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.Sekadar contoh,Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya disebut MAKE KKETENG(eating at the canteen)!!!

Atau salah faham antara TIDAK PAKAI (not wearing)dengan TOK PPAKA (useless).Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK(bercakap)Dan diantara SANGKUT(gantung) dengan SSAKUK .(hajat tidak kesampaian).

Rasanyo setakat itu dulu perkongsian pada kali ini.nanti kalau saya ingat lagi,ambo akan listkan lagi di sini,Insyaallah.. Atau ado ore klate sini nok kongsi ngan saing-saing pelawat ni,bleh list kat ruangan komen deh.begheh.Wassalam

p/s : nak belajar loghat kedah??boleh layari blog sahabat ambo disini

One Response to "Loghat Klate (Uslub@Gaya Bahasa Kelantan)"

Leave a Reply

Produk Minda Online MinisiteTanpaPhotoshop
PERHATIAN : SILA KLIK UNTUK PILIHAN RADIO @ TV KEGEMARAN ANDA...

Pengikut

Advertisement

Gambar Ulamak



السلام عليكم

ANDA ADALAH PELAWAT KE
Free Hit Counter
Tetamu Online

Untuk Paparan Terbaik Gunakan
Dengan Resolusi 1024x768

E.Mail :
:: Nama ::
Mohd Sabri Bin Mohd Yunus
:: Asal ::
Pasir Mas,Kelantan
:: Status ::
Sarjana Muda Bahasa Arab
:: Email ::
amsyarmuhazzab@yahoo.com
:: Y!M ::
amsyarmuhazzab
:: Phone Number ::
019-5350620


Kandungan Blog


AMARAN : DILARANG MENCARUT

Di sini kita bertemu dan saling bertukar ilmu

Pautan Pelbagai

Utusan Online Berita Harian Online Harian Metro Online Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Menarik TV3 Yahoo News CNN News Aljazeera English Republika Online Harakah Sinar Harian Sinar Harian Themalaysianinsider Tranungkite Sabahkini Sabahdaily

Online Sevices
Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM


Palestin Info kasturi group E-Qamus Photobucket darussyifa' Hadith akhirzaman Photobucket doa teladan belajar ba kalamfikalam isuhangat SoalJawab